e2, tutkimustietoa

Vihreät tyytyväisiä mediaan, perussuomalaiset pettyneitä

  • Olen menettänyt luottamukseni perinteiseen mediaan
    Olen menettänyt luottamukseni perinteiseen mediaan

e2:n tuoreen tutkimuksen mukaan 38 prosenttia suomalaisista on menettänyt luottamuksensa perinteiseen mediaan. Lukema on hätkähdyttävän suuri: neljä kymmenestä suhtautuu epäillen journalistisiin sisältöihin.

Väittämä oli osa laajaa kyselytutkimustamme, jossa kartoitettiin kansalaisten asenteita esimerkiksi demokratian toimivuuteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyen.

Merkittävimmät erot vastaajaryhmien välillä liittyvät arvopohjaan ja puoluetaustaan. Erittäin arvokonservatiiveista 65 prosenttia on väittämän kanssa täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Erittäin arvoliberaaleista väittämään yhtyy vain runsas 20 prosenttia.

Puoluetaustan mukaan selvimmin erottuvat perussuomalaiset (71%), eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kannattajat (73%) sekä ne, jotka eivät äänestä vaaleissa lainkaan (58%). Vihreiden ja RKP:n kannattajat luottavat mediaan eniten. Muiden eduskuntapuolueiden kannattajista reilut 30 prosenttia on menettänyt luottamuksensa mediaan. 

Hyvätuloiset ja korkeasti koulutetut luottavat tiedotusvälineisiin enemmän kuin pienituloiset ja ammatti- tai peruskoulun käyneet. Kaikkein eniten mediaan luottaa yliopistokoulutuksen saanut vihreä. Perussuomalaisten kohdalla koulutus ei vaikuta asenteisiin samalla tavoin kuin muissa puolueissa, sillä heidän kohdallaan epäluottamus on vahvinta korkeasti koulutetuilla.   

Mielenkiintoista on myös se, että luottamus mediaan on yhteydessä vastaajien maahanmuutto- sekä ilmastomuutoskäsityksiin. Koko kyselyaineiston pohjalta (39 väittämää) tehty tilastollinen analyysi osoittaa, että mediaan luottamuksensa menettäneet suhtautuvat keskimääräistä kielteisemmin maahanmuuttoon ja pitävät ilmastonmuutospuheita vahvasti liioiteltuina.

Vihreät ja perussuomalaiset ovat näistä kysymyksistä täysin päinvastaista mieltä. Näiden puolueiden kohdalla luottamus mediaan kietoutuu mielenkiintoisella tavalla puolueiden kärkiteemoihin.

Perussuomalaisten epäluottamus liittyy erityisesti maahanmuuttoon ja ympäristökysymyksiin. Monet puolueen kannattajista kokevat, ettei media käsittele aiheita tasapuolisesti. Vihreiden tyytyväisyys tiedotusvälineisiin viittaa puolestaan siihen, että niin maahanmuuttoa kuin muitakin teemoja käsitellään puolueen kannattajien mielestä melko asiallisesti.

Muiden puolueiden kohdalla epäluottamusta selittävät todennäköisesti toimituksissa lisääntynyt kiire ja verkon nopeat julkaisuaikataulut. Juttuja kirjoitetaan ja julkaistaan nopeasti, jolloin virheiden mahdollisuus kasvaa. Lisäksi internet on tehnyt virheet näkyvämmiksi – sosiaalisessa mediassa toimittajien virheisiin tartutaan hanakasti.  

Maahanmuuttoon ja yhteiskunnalliseen tyytyväisyyteen liittyviä väittämiä on analysoitu tarkemmin 21. kesäkuuta julkaistavassa raportissamme Kenen mitta on täysi? Tutkimus yhteiskunnallisesta ilmapiiristä Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Perussuomalaisten kohdalla koulutus ei vaikuta asenteisiin samalla tavoin kuin muissa puolueissa, sillä heidän kohdallaan epäluottamus on vahvinta korkeasti koulutetuilla. "
Kokemuksen tuoma oppi on mennyt persuissa perille.
-
" Vihreiden tyytyväisyys tiedotusvälineisiin viittaa puolestaan siihen, että niin maahanmuuttoa kuin muitakin teemoja käsitellään puolueen kannattajien mielestä melko asiallisesti."
Ovat huomanneet kenen lauluja media laulaa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Uutinen olisi jos vihreät olisivat tyytymättömiä mediaan jonka
agenda on yhdensuuntainen heidän agendansa kanssa.

Minna Tarvainen

Ihmiset luottavat lähtökohtaisesti siihen mediaan, joka esittää asiat ihmisten omaa ajattelua tukevasti. Toimittajakunnan keskuudessa vihreät ovat ylivoimaisesti suosituin puolue, ja koska uutisointi on nykyaikana entistä enemmän mielipiteiden eikä asioiden johtamaa yksisuuntaista asioiden käsittelyä, on tutkimuksen tulos täysin looginen.

Jouko Helenius

Lopetin Hesarin jo aikoja sitten vuosikymmenten tilausten jälkeen. Miksi lukisin lehteä, joka koostuu epämääräisistä "plokisteista". Huippu oli Henkka Hyppönen. En myöskään halua lukea päivittäin yksisilmäistä maahanmuuton evankeliumia. Ei ainakaan minun rahoilla.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Luen Hesaria vain viihteeksi. Oikeat uutiset haen muualta.

Petri Hämäläinen

Sontaa sisään, sontaa ulos, niin kuin jenkit sanoo. Suomalainen media saa nyt sitä mitä tilaa.

Manipulatiivinen, tunteisiinvetoava, puolueellinen ja vääristelevä uutisointi maksattaa itsensä takaisin luottamuksen rapistumisena. Merkittävä osa suomalaisista kun ei tykkää siitä että heille tarjotaan sitä itseään.

Toivon todella että tämä surullinen ajanjakso suomalaisessa joukkotiedonvälityksessä päättyy pian ja luottamus mediaan voidaan luoda uudelleen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ruskea puhe ei sitten ole yhtään tunteisiin vetoavaa?

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Koko nykyinen media, lehdistö radio ja tv- tarjonta on täynnä pelkkää propagandaa ja valheita. Ei ole mikään ihme, ettei kukaan täysijärkinen niihin luota.

Käyttäjän ArtoBrummer kuva
Arto Brummer

Minusta on hirveän mielenkiintoista että yleensä ihmiset, jotka esittävät tällaisia väitteitä, pitävät taasen luotettavimpina medioina MV-lehden, Überuutisten ja Magneettimedian kaltaisia vaihtoehtomedioita, joitten sisältö on, jos nyt ei suoraan kokonaan valheita, niin ainakin täynnä vääristelyitä ja taatusti 100% propagandaa.

(En nyt tietenkään väitä että Mr. Nenonen näin tekee, vaan enemmän yleisesti)

Käyttäjän mikajahkola kuva
Mika Jahkola

Mielenkiintoista tässä oli, että perinteisten poliittisten puolueiden kannattajat laidasta laitaan luottivat mediaan suunnilleen yhtä paljon. (Luen vihreät jo nykyään perinteiseksi puolueeksi)
Mediaan on tietenkin helpompi luottaa, jos sen arvomaailma heijastelee lukijan arvoja, mutta mitkä ne arvot mahtavat olla, jotka ovat näin leveälle joukolle yhteiset?

Toinenkin kysymys nousee tuloksia lukiessa: Mitkä ovat ne muut tietolähteet, joihin mediaan tyytymättömät luottavat enemmän?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Perinteiseen mediaan luotetaan sen toimintatapojen (etiikka, tarkkuus, vaivautuminen, asiallisuus, oikeakielisyys jne) takia eikä välttämättä sisällön painotusten takia.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

MV-julkaisuhan on eräiden raamattu, siihen he uskovat kuin pikkulapsi joulupukkiin.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Minäkin pösilö kohtuullisesti uskoin esimerkiksi Yle:n uutisointiin, kunnes kolahti oikein kunnolla.

Täältä voi jokainen , jolla korvat on , kuunnella Ylen:n ilosanomaa : "Sähkö tulee kuluttajalle 70% halvemmaksi kunhan tuulivoima vain hiukan yleistyy."

http://areena.yle.fi/1-3053715?autoplay=true

Jokainen täyspäinen ymmärtää, että tuo on totaalista puppua.

Kirjoitin avoimen kirjeen Yle:lle, ei mitään vastausta:

http://seppoviljakainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Tein oikaisupyynnön Yle:n palautteeseen ; ei mitään vastausta.

Tein oikaisupyynnön Yle:n - hmm --taisi olla- viestintäpäällikkölle ; ei mitään vastausta.

Tein kantelun JSN:ään, jossa viherneitonen oli juuri saanut postinsa, joten en paljon odottanutkaan, mutta kielteisten perustelujen ala-arvoinen taso sai hymyn huulilleni:

Ensin ei otettu käsittelyyn, koska oli ´muoto-virhe´ ; selitin asian niin kuin alakoululaisille selitettäisiin.

Vastaus ; ok , mutta ei silti oteta käsittelyyn, koska minun olisi pitänyt tehdä alkuperäinen oikaisupyyntöni suoraan ko. ohjelman toimittajalle ; siis Yle:n palautteeseen ja viestintäpäällikölle tekemäni oikaisupyyntö ei edennyt ko. toimittajalle asti talon sisällä ; luovutin.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Muiden puolueiden kohdalla epäluottamusta selittävät todennäköisesti toimituksissa lisääntynyt kiire ja verkon nopeat julkaisuaikataulut. Juttuja kirjoitetaan ja julkaistaan nopeasti, jolloin virheiden mahdollisuus kasvaa. Lisäksi internet on tehnyt virheet näkyvämmiksi – sosiaalisessa mediassa toimittajien virheisiin tartutaan hanakasti."

Tämän uskon virhetulkinnaksi. Luultavimmin kyse on siitä, että kaikissa puolueissa on erilaisia jakolinjoja, niin maahanmuuttoasioissa kuin muissakin. Eli Samat syyt pätevät muissakin puolueissa kuin vihreissä ja perussuomalaisissa.

Viimeaikaisissa keskusteluissa on vahvasti näyttänyt siltä, että suhde valtamedioihin riippuu vahvasti siitä, että omaako ihminen niiden välittämän tiedon kanssa yhteensopivan maailmankuvan vaiko ei. Ja jos niiden välittämä maailmankuva on erilainen kuin yksilön oma, täytyy median olla väärässä, sillä eihän monikaan uskallaudu miettimään sitä, että entä jos hän onkin itse väärässä. Ei nyt kun aina on saatavilla samanmielisiä kuoroja jotka vakuuttavat mitä kummallisimpien ajatusten olevan järkeviä. Kuten tuossa yllä olevassa keskustelussakin käy ilmi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Valemediat ovat palauttaneet ihmisille ymmärryksen laatujournalismin todellisesta arvosta. Siis niille jotka jotain jostain ymmärtävät.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tutkimus vastaa hyvin sitä kuvaa joka on muodostunut ihmisten keskusteluja ja kentän palautetta kuunnellessa, ja kertoo samalla myös täysin lahjomattomasti sen, mikä mediassa on nykyään ongelmana.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

MV-lehden uutinen tänään klo 9.30, Sveitsi veti EU jäsenhakemuksensa pois.
En huomannut että mikään" luotettava" media olisi vielä uutisoinut asiasta.
Seurataan tilannetta.

Käyttäjän mikajahkola kuva
Mika Jahkola

Uutinen oli alunperin Neue Zürcher Zeitung:issa 15.6. ja sitä referoi samana päivänä ainakin Der Spiegel. Pitäisin molempia valtamediana.
Sveitsi jätti muodollisen jäsenhakemuksen EU:lle 20.5.1992 mutta sen jälkeen mielenkiinto haihtui ja asialle ei ole tapahtunut mitään. Asiakirja on maannut arkistossa Brysselissä siitä lähtien ja nyt Sveitsin parlamentti on virallisestikin päättänyt ilmoittaa EU:lle, että 24 vuotta sitten jätetty hakemus ei ole enää voimassa.

Jorma Mäkelä

Toimittajilta puuttuu usein syvällinen tieto omasta alastaan, toimittajakoulussa opetetaan vain kirjoittamista. Suoraan yliopistosta median palvelukseen siteeraamaan ilman kritiikkiä globaalin suurteollisuuden tuottamaa tietoa. Lääketiede ja lääketeollisuus on tästä hyvä esimerkki. Vain lääketeollisuuden hyväksymä ns. virallinen tieto on "tiedettä" ja kaikki muu on huuhaata. Virallisen totuuden kyseenalaistava tutkimus ja käytännön kliininen työ on kuin ilmaa, sitä ei ole. Luottamus häviää tällaisen copy-paste toimittamisen myötä.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Viitaten blogin otsikkoon, vastauksia tuohon löytyy Suomen Uutisten julkaisemasta kirjoituksesta, jossa vapaa tiedetoimittaja Marko Hamilo jatkaa niin sanottua Punavihreää kuplaa käsittelevää artikkelisarjaa.
Hän toteaa näin:
"Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän opiskelijoista kolme neljästä kannattaa vihreitä tai vasemmistoliittoa – perussuomalaisia tai kristillisdemokraatteja ei yksikään".
Tuo yksinään vastaa siihen, miksi perussuomalaiset ovat pettyneitä.
Toimittajien puoluekanta estää asiallisen monipuolisen tiedonvälityksen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Toimittajien puoluekanta estää asiallisen monipuolisen tiedonvälityksen."

Minä oletan että kyse on raadollisemmasta politiikasta joka tietenkin vaikuttaa toimittajien valikoitumiseen eli poliittisesta ohjauksesta jossa päätoimittajia on neuvottu käsittelemään tiettyjä asioita tarkoituksenmukaisesta näkökulmasta. Nämä valtiovallan erityissuojelukohteet ovat luonnollisesti maahanmuutto, islam, euro, EU, pakkoruotsi, Nato, Venäjä, ilmastonmuutos ja persut.

anita frisk

Tähän listaan voisi lisätä vielä hesarin osalta hehkuttamansa Guggenheimin, pisararadan, Tallinna-tunnelin, Kruunuvuoren sillan, keskustatunnelin jne. muita järjettömän kalliita projekteja. Lisäksi kaupunginjohtajan viran muuttamisen pormestariksi joka tietenkin hesarin mukaan olisi Pajunen. Suurmoskeijahanke oli myös hieno juttu, mutta nyt on ollut sillä rintamalla hieman hiljaisempaa.

Suomalaisella ns. valtamedialla tarkoitetaan ilmeisesti lähinnä hesaria ja yleä. Nykyistä yleä katsellessa/kuunnellessa tulee joskus ikävä jopa Revon ja Raatikaisen aikoja. Silloin touhu oli yhtä yksipuolista mutta edes rehellisesti sellaista, ja hesari oli ihan oikeasti puolueeton lehti. Puoluelehdet olivat erikseen, ja jos sellaisen tilasi, tiesi tasan mistä maksoi, samanmielisyydestä. Erimielisen mielestä tietenkin propagandasta.

Valtamedian toimittajat ovat nykyään jonkinlaisia wanna-be mielipidevaikuttajia ja pikkujulkkiksia, mutta kun rahkeet eivät monilla useinkaan riitä. Yleissivistys wikipedia-pohjalla, suomen kieli hakusessa. Tätä perustellaan sillä että "kielihän muuttuu kaiken aikaa". Mutta jos ei osaa perustaa, eipä sille voi muutostakaan rakentaa. Kiireellä on ihan turha perustella huonoa journalismia, yhtä hyvin voisi maksava asiakas sanoa että sorry, kamala kiire, en ehdi maksaa tilausta.

Toimituksen poiminnat